Primele estimari ale productiei agricole din 2016 indica o recolta record pe fondul conditiilor meteo favorabile. Dar schimbarile climatice pot avea inca un impact puternic asupra afacerilor fermierilor romani.

Primele estimari publicate recent de COCERAL, organizatia europeana a comerciantilor de materii prime agricole, indica o imbunatatire a productivitatii comparativ cu anul trecut, ceea ce indica o potentiala crestere a productiei.

Spre exemplu, productia romaneasca de grau din sezonul 2016/2017 este estimata la 6,9 milioane de tone, in crestere cu 3,7% fata de estimarea facuta in martie 2015 pentru sezonul precedent. Estimarea este insa in scadere fata de productia realizata efectiv anul trecut, cand cultivatorii de grau au adunat o cantitate record de 7,5 milioane de tone. Motivul este scaderea suprafetelor cultivate de la peste 2 milioane de hectare in sezonul precedent la 1,85 milioane in toamna lui 2015.

Productivitatea medie a graului romanesc este estimata la 3,73 tone/hectar, in crestere cu 6,5% fata de estimarea pentru sezonul precedent facuta in luna martie a anului trecut.

Estimarile de productie facute de COCERAL in martie reprezinta un prim reper pentru volumul de productie ce urmeaza a fi strans de pe camp in sezonul comercial ce va incepe in luna iulie. Prognozele sunt un element preliminar, avand in vedere ca rezultatele finale pot varia in functie de conditiile meteo din urmatoarele luni, dar si de situatia din momentul recoltarii.

Totusi, agricultorii ar putea avea o problema din faptul ca stocurile din sezonul precedent sunt cam mari si, in lipsa unor evenimente majore, preturile scazute la grau nu au motive sa se schimbe, dupa cum apreciaza Comisia Europeana. Preturile pe bursa de la Paris erau in prima parte a lunii martie in jurul nivelului de 140 de euro/tona, cel mai scazut nivel din 2010, si semnificativ mai mici decat maximul de peste 206 euro/tona atins in iulie anul trecut.

Estimarile europene arata ca, desi productia din acest an va fi mai mica decat cea din sezonul trecut, stocurile de grau nu se vor reduce, pe fondul supraproductiei la nivel mondial, care va limita exporturile de grau european. Iarna foarte calduroasa a ajutat cerealele semanate in toamna, astfel ca foarte putine plante au fost distruse de inghet comparativ cu alti ani.

Comisia Europeana remarca faptul ca, in actualul context de preturi, cresc ratele de cultivare a cerealelor cu perspective mai bune de profit, precum orzul, graul durum si porumbul. De altfel si estimarile COCERAL arata ca suprafetele cultivate cu orz si grau durum, atat la nivel european cat si in Romania, sunt mai mari decat in sezonul trecut. Iar scaderea suprafetei cultivate cu grau lasa loc mai mult pentru porumb, floarea soarelui si soia - plante cultivate in sezonul de primavara.

Dupa sezonul slab de anul trecut din cauza secetei, productia de porumb din acest an ar putea creste cu aproape noua procente, pana la 10 milioane de tone, arata estimarile COCERAL.

Datele traderilor arata ca floarea-soarelui, porumbul si soia vor acoperi cumulat 3,63 milioane de hectare, in crestere cu 3,2% fata de sezonul precedent.

Majorarea suprafetelor acoperite cu soia, de 44% pana la circa 130 de mii de hectare, se datoreaza si subventiilor de 325 euro/hectar, in timp ce ariile acoperite cu porumb si floarea soarelui vor inregistra cresteri mai domoale.

Suprafata dedicata productiei de floarea-soarelui ar urma sa atinga pragul de 1 milion de hectare in acest sezon, in crestere cu 2,5% fata de primavara trecuta, in timp ce aria acoperita cu porumb va fi mai mare cu 2% fata de sezonul precedent, la 2,5 milioane de hectare. Potrivit prognozelor COCERAL, productivitatea recoltelor de oleaginoase se va imbunatati, de asemenea, ajungand de la 20,4% anul trecut la 21,7% in acest an, in special datorita unui salt spectaculos la soia (de la 12% la 19%).

In ceea ce priveste rapita, una dintre cele mai profitabile culturi agricole, fermierii romani asteapta o recolta record pentru aceasta vara (rapita se cultiva in sezonul de toamna). Astfel, potrivit estimarilor facute de organizatia traderilor, recolta de rapita va depasi 1,1 milioane de tone, un plus de 2,6% fata de sezonul 2015/2016.

Toamna si iarna blanda au permis o dezvoltare rapida a plantelor, iar temperaturile anormal de ridicate au asigurat o perioada relativ scurta de repaus vegetativ. in ultimii ani, culturile de rapita se numara printre preferatele fermierilor locali deoarece, in pofida riscurilor destul de mari, au capacitatea de a genera profituri peste majoritatea celorlalte recolte. Potrivit expertilor din domeniu, incasarile asociate acestui produs sunt comparabile cu cele de la porumb, marjele de profit brute se cifreaza intre 20% si 30% in functie de costuri si investitii, iar rapita se vinde in general pe piata spot.

Si totusi estimarile nu sunt lipsite de riscuri. Desi in general conditiile meteorologice se prezinta bine, solul ar avea nevoie de mai multa umiditate, pe fondul temperaturilor ridicate din aceasta iarna, dupa seceta din toamna, potrivit Origin Enterprises, un comerciant de produse agricole care a cumparat anul trecut distribuitorul de ingrasaminte local Comfert. Astfel, o cantitate medie de ploi la inceputul sezonului de primavara ar asigura maximizarea recoltei potentiale, in special al culturilor de primavara. Origin Enterprises estimeaza ca suprafata totala cultivata in acest sezon va fi de 7,4 milioane de hectare, in crestere cu doua procente fata de sezonul precedent.

Astfel, estimarile arata foarte promitator in acest moment, dupa o iarna neobisnuit de calda, si, daca nu apar evenimente meteo majore, productia agricola din Romania se indreapta spre un an record.