Furnizorii privati de servicii medicale sunt in fierbere. Pe de-o parte, veniturile le cresc in pofida, sau poate datorita, problemelor de decontare cu casele de asigurari. De cealalta parte, multi cumparatori le bat la usa.

Marile retele de clinici au pornit de cateva luni un proces agresiv de extindere. Planurile acestora de expansiune nu mai pot fi asigurate doar prin investitii greenfield, astfel ca achizitiile, sau fuziunile, sunt din ce in ce mai cautate.

De altfel, MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania, pune la bataie un buget special pentru achizitii din creditul sindicalizat contractat recent. in martie, MedLife a luat 56 milioane de euro de la patru banci locale, din care 20 milioane euro special pentru achizitii. Mai mult, fonduri proprii in valoare de 5 milioane de euro se adauga celor 20 pentru „proiectele de achizitii planificate pentru perioada imediat urmatoare, in vederea extinderii accelerate a operatiunilor MedLife la nivel national”, dupa cum a anuntat compania. Iar International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale si actionar al companiei, este gata sa suplimenteze acest buget cu inca 10 milioane de euro.

Regina Maria, un alt operator important din piata locala de servicii medicale, tocmai a cumparat spitalul Ponderas, dupa ce anul trecut a trecut, la randul sau, printr-o tranzactie. Fondul de investitii Mid Europa Partners a cumparat reteaua Regina Maria de la Advent International si fondatorul companiei, doctorul Wargha Enayati, in cea mai mare tranzactie din istoria pietei locale. Cumparatorul a adus noi fonduri pentru extindere, dar oficialii Regina Maria se feresc sa spuna care este bugetul disponibil pentru achizitii, recunoscand totusi ca sunt implicati in negocieri.

Si alti jucatori importanti in acest sector, precum Medicover sau Affidea, au anuntat public ca intentioneaza sa se extinda rapid, atat prin achizitii, cat si prin deschiderea de noi centre.

Pentru jucatorii mai mici, viitorul nu arata la fel de roz, spun reprezentantii firmelor din domeniu. Acestia fie trebuie sa investeasca foarte mult, pentru a le tine piept „gigantilor” din industrie, fie se vor indrepta spre nise sau, de ce nu, se vor lasa „inghititi” de cei mari.

Cele mai interesante tinte de achizitii vor fi furnizorii „care ar vrea sa faca un exit in urmatorii ani si care au o zona de nereplicabilitate imediata: o clinica din top zece, clinici de dominanta, numar mare de medici de familie cu bugete contractate de la CNAS”, apreciaza consultantul in domeniu Sergiu Negut, intr-un interviu pentru Profit.ro.

Piata de servicii medicale private din Romania este estimata la circa 600-700 milioane euro, dar o buna parte din veniturile companiilor vine de la casele de asigurari publice, care deconteaza anumite servicii.

Pentru furnizorii care depind in mare masura de banii de la stat, blocajul de la nivelul caselor de asigurari poate crea probleme de lichiditate pe care intrarea intr-o retea mai mare le poate rezolva. Pentru ceilalti, alocarea cu intarziere a fondurilor se poate transforma chiar intr-o oportunitate de a atrage mai multi clienti pentru serviciile „private”, nedecontate. 

Este clar insa ca problemele de finantare din sistemul public de sanatate nu vor disparea prea curand. De cealalta parte, banii pentru investitii private curg cu darnicie.