Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste intentia lansarii unei afaceri pe cont propriu, una din trei persoane gandindu-se la un astfel de proiect, desi antreprenoriatul aduce castiguri de sub 500 de euro pe luna pentru 40% dintre intreprinzatorii aflati la inceput de drum si in medie 10 ore de munca pe zi.

Potrivit editiei 2015-2016 a celui mai cunoscut studiu la nivel international din domeniul antreprenoriatului, Global Entrepreneurship Monitor (GEM), 29% dintre romani (mult peste media la nivelul Europei de 12,8%, dar in scadere de la 32% in 2014) vor sa devina antreprenori in urmatorii trei ani.

Ponderi de peste 20% se mai intalnesc in Europa doar in Macedonia (23,3%), Letonia (22,2%) si Polonia (21%).

La nivel mondial, antreprenoriatul ii tenteaza cel mai mult pe africani, primele doua locuri in topul global fiind ocupate de Senegal (66,6%) si Botswana (62%).

Studiul noteaza ca in Romania rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient era anul trecut de 10,8%, de asemenea peste media europeana, de 7,8%, indicatorul referindu-se la procentajul din populatia activa care a facut ceva concret pentru lansarea unei afaceri - de exemplu a strans bani, a elaborat un plan de afaceri sau are deja o firma.

Romania se situeaza pe primul loc in Europa si in ceea ce priveste planurile privind recrutarea de personal, in conditiile in care 40% dintre antreprenori vor sa faca angajari in urmatorii cinci ani. Printre cele 60 de economii analizate la nivel mondial, Romania ocupa din acest punct de vedere pozitia a patra.

Sectoarele principale de activitate in care se incep afaceri in Romania sunt comertul (30,4%) si agricultura (24%).

Analiza GEM arata si ca implicarea guvernului ramane foarte redusa in Romania: locul 48 din 62 in ceea ce priveste programele si politicile de sprijinire a antreprenoriatului.

De altfel, analistii GEM remarca trei mari probleme cu care se confrunta sistemul local: reglementarile si taxele, educatia antreprenoriala la nivel primar si secundar, respectiv disponibilitatea resurselor financiare.

„Romanii par sa aiba incredere in abilitatile lor de a incepe o noua afacere si sunt increzatori in capacitatea de a identifica oportunitati de afaceri. Totusi, se tem inca de esec”, noteaza GEM.

Global Entrepreneurship Monitor este studiul cel mai cunoscut din lume in domeniul antreprenoriatului. Inceput in 1999 ca un proiect comun intre Babson College (SUA) si London Business School (Marea Britanie), GEM publica rapoarte anuale la nivel global, national sau axate pe diverse tematici speciale.

Un alt raport, realizat de compania de audit si consultanta E&Y, detaliaza aspectele mai putin placute din antreprenoriatul de start-up, aratand ca persoanele implicate in astfel de activitati muncesc in medie 10 ore pe zi la propria afacere, dar in unele cazuri pot ajunge chiar si la 18 ore de lucru zilnic.

In ceea ce priveste castigurile, aproape 40% dintre micii antreprenori au declarat venituri de sub 500 de euro pe luna si 11% sume de 2.000 de euro pe luna, astfel ca in noiembrie 2015 venitul mediu a fost de 432 euro.

Mai mult, un procent de 69% din antreprenorii din Romania aflati la inceput de drum se folosesc de resurse proprii pentru a pune pe picioare un business propriu, sustine “Barometrul afacerilor de tip startup din Romania”, publicat de E&Y.

Sondajul la care au participat 300 de antreprenori romani care conduc afaceri cu o vechime mai mica de trei ani arata ca cel mai important obstacol in dezvoltarea unei afaceri in Romania este birocratia. De asemenea, intreprinzatorii sunt nemultumiti de educatia din scoala si vor continuarea procesului de relaxare fiscala.