Persoanele fizice autorizate, societatile cu raspundere limitata si alte tipuri de firme vor putea primi ajutoare de la stat intre 26.000 de euro si 55.000 de euro pentru a porni si dezvolta mici afaceri, prin 4 programe de sprijin aprobate de Guvern la inceputul lunii iunie. Programele au o valoare totala de 110 milioane de euro si ar urma sa porneasca in prima jumatate a lunii iulie, scrie startupcafe.ro.

Cele patru scheme sunt:

1. „Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului acestora la finantare – START” – un program cu un buget alocat de 17 milioane de lei in 2016. Prin acest program, startup-urile vor putea lua un ajutor nerambursabil de pana la 120.000 de lei (26.000 de euro) de la Guvern, pentru investitii, iar Executivul estimeaza ca 141 de firme ar putea eneficia de aceste fonduri.

2. „Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural” - un program infiintat in 2016, cu un buget de 25,9 milioane lei pentru acest an. Antreprenorii pot obtine finantari nerambursabile de la stat de pana la 125.000 de lei (peste 27.000 de euro), pentru mici afaceri deschise la sate. Guvernul preconizeaza ca programul va avea minim 207 beneficiari.

3. „Programul national multianual de microindustrializare - si acest program a fost lansat in acest an, cu un buget de 60,89 milioane lei pe anul 2016.  Guvernul vrea sa acorde ajutoare de stat de pana la 55.000 de euro micilor capacitati de productie private. Statul estimeaza ca minimum 244 de fabricute vor beneficia de program.

4. „Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri”. Are, in 2016, un buget de peste 7 milioane lei si se preconizeaza ca va avea minim 120 de beneficiari.

Cele 4 scheme de ajutor penru IMM-uri se adauga altor 4 programe asemanatoare aprobate de Guvern in mai si care trebuiau lansate pana la finele lui iunie; „Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata”; „Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri”; „Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii” si „Programul pentru organizarea Targurilor IMM-urilor”.

Prin aceste programe, statul ofera ajutoare nerambursabile intre 10.000 de euro si 30.000 de euro pentru romanii care vor sa intre in afaceri, femeile-manager, dar si pentru mici firme cu ceva experienta. Aceste fonduri de minimis, pentru care inscrierile erau preconizate sa inceapa pana in 30 iunie, sunt considerate a fi mai usor de atras decat fondurile europene.

Statul etimeaza ca, in urma implementarii schemelor de minimis pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, va creste numarul IMM-urilor nou infiintate, in timp ce numarul locurilor de munca nou create va fi mai mare.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a instituit nu mai putin de zece programe de finantare a IMM-urilor, din bugetul de stat. Schemele de finantare au alocate pentru 2016 apoape 160 de milioane de lei.

De asemenea, antreprenorii pot obtine consultanta gratuita din partea statului pentru a obtine mai usor fondurile europene destinate societatilor cu raspundere limitata, persoanelor fizice autorizate (PFA) si altor mici firme care fac afaceri non-agricole in mediul rural.

Micile firme din Romania pot obtine fonduri europene de pana la 70.000 de euro, respectiv, maximum 200.000 de euro, in doua linii de finantare europeana.

Proiectele implementate de firmele aflate la inceput, finatate din fonduri europene, au fost dificile in perioada de executie bugetara anterioara, din cauza timpului scurt, apreciaza specialistii.

Rodica Lupu, presedintele Centrului de Resurse pentru Cetatenie Activa, a aratat intr-o recenta masa rotunda ca, pentru Romania start-up (axa 3.1 din POSDRU 2007-2013), a existat o alocare totala de 100 milioane euro din care au fost contractati 70 milioane euro pe 44 de proiecte. „Aproximativ jumatate din valoarea proiectelor s-a dus catre beneficiarii finali prin acele granturi de maxim 25.000 euro. Peste 30 milioane de euro s-au dus in microintreprinderi, start-up-uri infiintate in special de tineri pe toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei”. 

Una dintre concluziile mesei rotunde a fost ca 25.000 de euro pentru start-up-uri, din programul pentru capital uman, nu sunt suficienti, avand in vedere taxele din Romania. De asemenea, participantii au discutat si despre reluarea in calcul a microcreditarii si reducerea fiscalizarii pentru start-up-uri.