Cei interesati sa intre sau sa se extinda in domeniul agriculturii pot lua in calcul, pentru cumpararea unui teren, suprafetele executate silit de la persoane fizice sau juridice care nu si-au mai putut rambursa creditele. Avantajul principal este pretul – redus cu 25% sau chiar mai mult fata de suma din raportul de evaluare. Va prezentam cateva astfel de oferte, pentru terenuri de peste 20.000 mp, la preturi cuprinse intre 3.200 de euro si 313.500 euro.

Cel mai mare teren din registrul electronic de publicitate a vanzarii bunurilor executate silit are o suprafata de aproape 38.000 mp si este situat in extravilanul orasului Cluj-Napoca. Terenul este scos la licitatie la un pret de 721.200 de lei (162.000 euro), redus cu 25%, fiind vorba despre o suprafata arabila, fanat si pasune din zona Valea Chintaului.

Registrul Uniunii Executorilor arata ca imobilul respectiv nu poate fi introdus in intravilan, permitand doar constructii cu caracter agricol. Reglementarea are caracter definitiv si nu poate fi schimbata prin PUZ.

Un teren cu o suprafata similara, din localitatea Mihai Bravu, judetul Braila, are un pret de licitatie mult mai mic – 46.800 de lei (10.500 euro). Si acest pret este redus cu 25%, licitatia urmand sa aiba loc la 23 august.

Daca vor participa cel putin doi licitatori, care vor propune preturi mai mici fata de cel de pornire, terenul va fi vandut la cea mai mare suma oferita. In acest caz trebuie respectata insa o conditie – licitatia nu se poate incheia la mai putin de 30% din pretul de pornire al primei licitatii.

Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia.

Un pret si mai redus, de 14.300 de lei (3.200 euro), este cerut pentru 34.800 mp situati in localitatea Zgribesti din Timis – in special teren arabil, dar si pasune si padure.

In Dambovita, langa Butimanu, un teren de 24.000 mp costa 53.800 euro, iar in Ilfov preturile sunt si mai mari - 313.500 euro pentru 21.800 mp in Ganeasa (redus cu 25%), 268.500 euro pentru 33.000 mp in Ostratu sau 130.000 euro pentru 45.700 mp (cea mai mare suprafata din cele selectate) in Glina.

Listele de executari silite includ o gama extrem de variata de produse, de la locuinte, hoteluri, pensiuni si benzinarii la autoturisme, tractoare, echipamente medicale, electrocasnice si mobilier.

Acestea sunt executate silit de la cei care nu au putut rambursa ratele la credite, in anii de dupa criza, astfel ca bunurile au intrat in posesia bancilor, care incearca sa le vanda cu ajutorul executorilor.

Licitatiile au loc la sediile executorilor judecatoresti, la date prestabilite de catre acestia. Participarea la licitatie presupune o garantie de 10% din pretul de pornire. Castigatorul are 30 de zile la dispozitie sa plateasca intreaga suma. Imobilele executate silit pot fi cumparate si pe credit.

Una din criticile aduse acestui tip de licitatii este lipsa promovarii si exista temerea ca achizitia acestor bunuri este o afacere “in cerc inchis”, la care au acces un numar limitat de persoane, bine informate cu privire la ce imobile sunt scoase la executare si cand au loc procedurile.

Astfel ca unul dintre cele mai importante sfaturi pentru cei interesati este ca trebuie sa se informeze extrem de bine cu privire la oportunitatile pietei (la banci, executori, agentii imobiliare, site-uri specializate etc) si sa astepte cel mai bun moment pentru cea mai buna oferta.