Angajarile din mediul privat au crescut in prima parte a anului cu cel mai rapid ritm incepand cu 2015, in pofida crizei de munca din unele domenii.
Astfel, numarul de personal a crescut cu 13,3% in primele trei luni, potrivit companiei de HR Smartree.

„Principalele industrii care au absorbit noii angajati provin din industria pharma& medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar si retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investitii din ce in ce mai mari pe piata din Romania, deschiderea de noi facilitati de productie precum si cererea constanta pentru specialistii in domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului ca Romania ramane printre cele mai atractive hub-uri IT din zona”,  a declarat Adrian Stanciu, directorul general al Smartree.

Deficitul de personal din anumite domenii a contribuit, alaturi de majorarea salariului minim, incepand cu 1 februarie, si evolutia pozitiva a economiei la un avans al salariilor de 14% fata de perioada ianuarie-martie 2016.

Acestea sunt cele mai accelerate ritmuri de crestere din ultimii ani.  Datele Smartree arata ca salariile din mediul privat au urcat cu 9,3% anul trecut, iar in 2015 cu 4,4%. Angajarile au avut un plus de 7,1% in anul precedent si de 11% in 2015.

Evolutia pare ca va continua in aceeasi directie, cel putin in urmatoarele cateva luni.

O analiza realizata de alta companie de HR, ManpowerGroup, arata ca 28% dintre angajatori planuiesc extinderea echipelor in intervalul iulie-septembrie si doar 7% au de gand sa faca reduceri de personal.

Iar acest lucru se petrece in contextul in care aproape trei sferturi dintre angajatori au probleme in gasirea personalului calificat, a declarat IgorHahn, country manager ManpowerGroup Romania.

De altfel, numarul somerilor a coborat in martie la un nivel minim istoric, de 486.000, rata somajului scazand la 5,3%, potrivit biroului local de statistica.

Criza fortei de munca isi pune amprenta pe segmente precum IT&C, medical si auto, dar in aceasta perioada, la inceputul sezonului estival, este extrem de vizibila si in domeniul turismului.

Operatorii din turism se plang din ce in ce mai mult ca nu gasesc ospatari, bucatari, receptioneri sau cameriste. Unele companii au inceput sa importe forta de munca, iar altele creeaza scoli profesionale pentru a-si pregati viitorii angajati, dupa modelul companiilor din automotive.

„Problema fortei de munca nu este doar a grupului nostru, este o provocare cu care se confunta angajatorii la nivel national. Sunt foarte putini candidati care vin sa se angajeze, dintre ei foarte putini sunt calificati sau bine pregatiti pentru job“, a spus pentru Ziarul Financiar Laura Patru, marketing manager in cadrul grupului Bacolux Hotels, grup care detine patru hoteluri in Craiova, Baile Herculane si Busteni.

Intr-un interviu recent, Calin Ile, reprezentantul Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si directorul general al hotelului Ibis Gara de Nord, spunea ca angajatorii din turism vor fi obligati in urmatorii ani sa umple restaurantele, hotelurile sau bucatariile cu angajati adusi din strainatate. De asemenea, el spunea ca angajatorii din cele peste 100 de hoteluri care fac parte din FIHR se plang ca nu reusesc sa isi ocupe pozitiile deschise, iar principalul motiv pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este migratia externa.

Economia romaneasca se indreapta chiar catre o criza acuta pe piata fortei de munca, avertizeaza analistii KeysFin. Dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, ajungand la aproape 60.000 anul trecut.

Cea mai puternica cerere este in jurul Bucurestiului, unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta.

Industria prelucratoare, cu 15.800 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8.500) si comertul (5.200) se afla, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.

In schimb, Comisia Nationala de Prognoza nu se asteapta la o crestere masiva a pietei muncii, in viitor.

Estimarile CNP arata ca numarul mediu de salariati va urca pana in 2020 la 5,6 milioane, fata de aproape 5 milioane in 2017. Dintre acestia, 4,6 milioane vor fi in mediul privat, iar restul la stat, unde locurile de munca sunt tot mai cautate ca urmare a cresterilor de salarii, atat cele operate in 2016 cat si cele promise in continuare, dar amanate pentru 2018.