Doua treimi dintre patronii de firme mici si mijlocii vin cu „bani de acasa” pentru sustinerea activitatilor economice si spera ca situatia sa se schimbe in urmatorii ani. Micile afaceri asteapta de la banci solutii de creditare accesibile si atractive, plasandu-se in continuare departe de bursa sau fonduri de investitii, dar spun ca vor cauta instrumente alternative de finantare.

Potrivit unui sondaj la care au participat 1.100 de intreprinzatori, ponderea ridicata a IMM-urilor care se autofinanteaza (72%) este determinata de conditiile dificile de creditare bancara. Principalele bariere invocate de antreprenori sunt pretul creditului sau dobanzile mari (44,4% dintre respondenti) si lipsa garantiilor (aproape 30%). Totodata, sunt necesare prea multe acte, ori este prea complicat in comparatie cu alte surse de finantare (19%), la acestea adaugandu-se lipsa certitudinii privind situatia financiara a companiei (18%).

Doar 22,6% dintre intreprinderi apeleaza la credite bancare, alte surse de finantare accesate fiind creditul furnizor (21%), leasingul (8%), imprumuturile de la institutii specializate (1,7%) sau fondurile nerambursabile (2%).

Ramurile de servicii si comert se bazeaza intr-o proportie foarte ridicata pe autofinantare, in timp ce creditul bancar are o utilizare mai ridicata in turism.

Principalele nevoi de finantare ale IMM-urilor sunt finantarea stocurilor si capitalul de lucru (36%), dezvoltarea unor produse, servicii sau accesarea unor noi piete (30%) si investitiile imobiliare in echipamente sau tehnologie (28%), potrivit raportului de cercetare Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2016, efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

O analiza a BNR arata ca peste 35% dintre IMM-uri nu apeleaza la credite intrucat dispun de fonduri interne sau surse de finantare externe care le acopera necesarul. Si mai multe firme (45%) au invocat alte motive, unul dintre acestea fiind anticiparea respingerii cererii.

Datele bancii centrale confirma concluziile sondajului CNIPMMR privind gradul ridicat de autofinantare si arata ca IMM-urile apeleaza intr-o masura mai mare comparativ cu corporatiile la reinvestirea profitului si la credite de la actionari. Mai mult, chestionate de BNR cu privire la estimarile aferente perioadei aprilie-septembrie 2016, firmele au indicat o crestere a reinvestirii profitului.

Bancherii sustin ca desi dobanzile percepute in cazul creditelor acordate companiilor mici si mijlocii au scazut cu o treime sau chiar mai mult in unele cazuri, pe parcursul ultimilor ani, acest lucru nu se reflecta inca intr-o crestere solida a cererii de finantare.

Potrivit bancilor, IMM-urile au in continuare o atitudine mai degraba prudenta, intr-un mediu economic incert si instabil, in pofida reducerilor succesive de dobanda din ultimii ani. In acelasi timp, antreprenorii par a fi stimulati sa-si dezvolte afacerea mai degraba de oportunitatile din piata decat de costurile mai mici ale creditului.

Si totusi, IMM-urile vad diferit evolutia finantarii in urmatorii ani.

Pe de o parte, un studiu recent arata ca cei mai multi antreprenori se vor orienta anul acesta, ca sursa de finantare, catre creditele bancare (40% dintre respondenti), la mare distanta fiind creditul furnizor (21%) si fondurile europene (17%). Si pe termen lung sunt preferate imprumuturile bancare, vizate de 29% din cei chestionati.

De cealalta parte, reprezentantii CNIPMMR apreciaza ca este nevoie de stimularea finantarii afacerilor prin instrumente alternative, precum seed-capital, furnizarea de micro-granturi si micro-credite din fonduri europene, furnizarea de capital de risc, precum si furnizarea de finantari pe termen mediu si lung pentru cofinantarea realizarii de produse ecologice din fonduri europene. Diversificarea si amplificarea serviciilor de garantare si contragarantare, precum si imbunatatirea politicilor bancilor cu capital de stat sunt alte masuri care ar sustine dezvoltarea IMM-urilor romanesti, in opinia Consiliului.