Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor pregatesc o noua schema de ajutor de stat pentru investitii de mici dimensiuni.

Ministrul Costin Borc spune ca guvernantii nu doresc sa sprijine doar proiectele mari, dezvoltate in general de companii multinationale. „Ne gandim ca exista investitori care pot dezvolta proiecte mai mici si sa beneficieze si ei de ajutor de stat. Dorinta Guvernului din care fac parte este sa sprijine productia oriunde in Romania”, a spus ministrul economiei.

Noua schema de ajutor de stat vizeaza proiecte a caror valoare porneste de la 2 milioane de euro, sub plafonul din vechea schema, de 10 milioane de euro.

Seful Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, secretarul de stat Manuel Costescu, a spus ca Guvernul si-a stabilit 6 industrii pe care se focalizeaza: cea de masini, cea aerospatiala, bioindustria, IT-ul, agricultura si industriile creative, scrie profit.ro.

Separat, Ministerul Economiei a lansat o aplicatie online de inscriere a planurilor de afaceri in programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, pe pagina web www.aippimm.ro. Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata este un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii IMM. Acordarea ajutoarelor de minimis in cadrul 'Programul Comert 2016' se va face numai cu respectarea criteriilor prevazute de regulamentele Comisiei Europene.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2016 este de 21,049 milioane de lei, iar obiectivul principal il constituie sprijinirea operatorilor economici, societati si societati cooperative, prin facilitarea accesului la finantare, in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale acestora, urmarind adaptarea la cerintele determinate de statutul Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, prin cresterea nivelului de competitivitate, crearea si mentinerea locurilor de munca, sporirea protectiei consumatorilor si securitatii alimentare.

Schema de minimis urmareste intarirea capacitatii operatorilor economici de promovare a produselor si serviciilor de piata si dezvoltarea si modernizarea activitatii comerciantilor si prestatorilor de servicii de piata. Schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, in toate cele opt regiuni de dezvoltare.

Prin implementarea programului in anul 2016, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minim 156 de beneficiari. 

Si chiar daca Guvernul doreste o crestere a investitiilor facute de companiile autohtone, nu sunt uitati nici investitorii straini, cu atat mai mult cu cat, potrivit studiului EY „European attractiveness survey 2016”, Romania se situeaza pe locul 6 in Europa cu peste 12.000 de joburi nou create prin investitii straine directe in 2015, o crestere de 17% fata de anul anterior.

Guvernantii remarca faptul ca Romania nu mai este cautata de investitori doar pentru forta de munca ieftina, ci a devenit o destinatie pentru investitii strategice in inovatie in diferite domenii.

Romania are nevoie de inovatie in IT, in medicina si este important sa ne unim toate fortele pentru a atrage, proactiv, investitii straine in toate aceste domenii, spune Marius Costescu.

„Companiile vad in Romania o piata in plina dezvoltare si isi doresc sa investeasca in medicina sau in IT. Insa, pentru ca acest deziderat sa devina o realitate, este esential ca mediul de business sa devina unul transparent, favorabil unor astfel de investitii”, a notat si Gabor Sztaniszlav, membru in board-ul LAWG (asociatie ce grupeaza companiile producatoare de medicamente americane ce desfasoara activitati in Romania) si director general al companiei Amgen Romania.

Potrivit oficialilor romani, tara noastra ofera investitorilor o infrastructura IT foarte bine dezvoltata, colecteaza taxe mai mici comparativ cu alte state europene si, totodata, ofera ajutoare de stat pentru a incuraja investitiile.

Insa incertitudinile aduse de Brexit si efectele iesirii Marii Britanii asupra blocului comunitar si situatia geopolitica din regiune ar putea afecta apetitul investitorilor straini pentru extinderea in Romania, astfel ca dezvoltarea economica ar trebui sustinuta si prin sprijinirea investitiilor companiilor locale.