Proiectele cu finantare nerambursabila reprezinta o solutie de finantare alternativa… binara: zero sau unu. Adica trebuie proiectate conform cerintelor finantatorului public si implementate intocmai si la timpul asumat prin cererea de finantare. in caz contrar, exista riscul major al auditarii proiectului ca nefinalizat, ceea ce va duce la rezilierea contractului de finantare si la retragerea grantului. De cele mai multe ori, aceasta binaritate a proiectelor se regaseste si in abordarea intreprinzatorilor romani, din numeroasele discutii avute cu acestia cele mai numeroase categorii fiind cele care fie accepta cu curaj provocarile subiectului, fie neaga cu inversunare orice avantaj pe care le-ar putea aduce, de exemplu, accesarea de fonduri europene.

Ma adresez ambelor categorii, printr-o scurta prezentare a pasilor care ar trebui sa aduca pana in anul 2020 in Romania circa 41,5 miliarde de euro din fonduri europene. Pentru intreprinzatorul privat, accesul la banii Bruxelles-ului incepe cu ideea de investitie si primele proiectii financiare. Inutil de mentionat ca este pasul cel mai important deoarece aici se construieste liantul care va duce mai tarziu la succesul proiectului: increderea. in primul rand increderea intreprinzatorului in propriul proiect, in capacitatea acestuia de a genera plus-valoare. Totodata, chiar inainte de a va gandi la solutiile concrete de finantare ale proiectului, va recomand deja contactarea bancii: prezentati-va planul de afaceri si, daca veti reusi construirea increderii si aici, inseamna ca sunteti pe drumul cel bun.

Urmatorul pas consta in analiza solutiilor de finantare disponibile. Referitor la fondurile europene, sesiunile de depunere a proiectelor sunt anuntate in media si sunt destul de vizibile. O simpla cautare a formulei “fonduri europene” va va returna o multitudine de site-uri, va recomand insa pe cele ale ministerelor si autoritatilor de management, unde puteti gasi informatie sigura si actualizata care va poate oferi posibilitatea unei auto-pre-analize de eligibilitate, in primul rand a proiectului si a beneficiarului.

Pentru intocmirea cererii de finantare si o analiza de eligibilitate completa va recomand contactarea unui consultant de specialitate. Aici si acum se definesc elementele principale ale proiectului, de care va depinde succesul acestuia, cele mai importante fiind bugetul indicativ, asumarea termenelor de implemetare si a indicatorilor de rezultat si de proiect. Neindeplinirea celor asumate in cererea de finantare poate duce mai tarziu la o gama larga de penalitati, de la corectii financiare pana la retragerea grantului.

Odata depusa cerere de finantare, are loc procesul de evaluare efectuat de autoritati asupra eligibilitatii proiectulului care se va finaliza, fericit, cu aprobarea sa si semnarea contractului de finantare. De notat un aspect extrem de important: declararea proiectului ca finantabil de autoritati are la baza o matrice de eligibilitate a beneficiarului, activitatilor si cheltuielilor proiectului care difera de criteriile avute in vedere de banca in cazul analizei creditelor de sustinere a implementarii. Este un moment propice de a lua din nou legatura cu banca pentru actualizarea coordonatelor proiectului si de a solicita, daca este cazul, oferta indicativa si, apoi, aprobarea creditelor de (co)finantare.

Deindata ce intrega valoare a proiectului este acoperita cu surse de finantare (credite bancare plus aport propriu) se poate trece la implemenarea proiectului. Este un drum plin de provocari, foarte stramt datorita cerintelor impuse de cheltuierea banului public (fondurilor europene), care nu poate avea decat un singur rezultat: finalizarea intocmai si la timp a proiectului, cu respectarea stricta a cerintelor impuse de autoritati. Se intra apoi in perioada de monitorizare a proiectului, intre 3 si 5 ani de la finalizarea acestuia, perioada in care obiectul investitiei trebuie pastrat si pus in functiune, astfel incat sa asigure atat sustenabilitatea investitiei in fata autoritatilor, cat si plus-valoarea necesara asigurarii rambursarii creditelor bancare acordate.

Aceste etape sunt complexe si vor merita o detaliere in articole viitoare dedicate fiecarora dintre ele.