La inceput de an 2017, antreprenorii au noi sume disponibile, din fonduri europene si ajutoare de stat, pentru dezvoltarea afacerilor mici si mijlocii.

Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii vor putea sa obtina intre 200.000 si 1 milion de euro din fonduri europene pentru constructia sau extinderea spatiilor de productie, dar si achizitia de utilaje si echipamente.

Banii vor fi disponibili in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, Prioritatea de investitii 2.2 - Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor, potrivit datelor oferite de Ministerul Dezvoltarii Regionale. In acest apel sunt disponibile ajutoare regionale de stat si ajutoare de minimis, cu finantare de la Uniunea Europeana.

Practic, pentru finantari pot aplica microintreprinderi si IMM din mediul urban sau firme mijlocii din mediul rural, cu activitati in cele mai diverse domenii, dar nu cele din Bucuresti-Ilfov si Delta Dunarii. Proiectele se depun in perioada 23 februarie-23 august, dar perioada poate fi redusa dupa primele doua luni, daca bugetul total, de aproape 173 milioane de euro, este consumat mai devreme.

Finantarea nerambursabila este impartita in ajutor de stat regional si ajutor de minimis. La ajutorul de minimis, beneficiarul trebuie sa contribuie cu minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile in proiect, in timp ce la ajutorul de stat contributia firmei variaza intre 30% si 55%, in functie de marimea companiei si de regiunea in care este localizat proiectul. Ajutorul de stat regional pentru investitii poate fi folosit pentru: construirea sau extinderea spatiilor de productie/servicii si dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line. Ajutorul de minimis poate fi cheltuit pentru implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calitatii, mediului sau sanatatii, dar si pentru internationalizarea, respectiv participarea, in calitate de expozant la targuri, misiuni comerciale sau expozitii in strainatate.

Separat, pana la sfarsitul lunii ianuarie s-au putut depune proiectele pentru finantari din schema GBER 4.2 din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care afacerile mici si mijlocii primesc pana la un milion de euro pentru investitii in productia din zona alimentara, cum ar fi brutarii, mori, fabrici de bere sau de lactate.

La finalul lui 2016 Guvernul Romaniei a adoptat o Hotarare care detaliaza o noua schema de ajutoare de stat de pana la 5 milioane de lei, destinate microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii. Schema va fi finantata de la bugetul de stat in perioada 2017-2020.

Sprijinul de la stat poate acoperi intre 20% si 70% din valoarea investitiei, in functie de marimea firmei si de regiunea de dezvoltare in care se afla compania solicitanta, iar restul sumelor trebuie asigurate de beneficiar, fie din surse proprii, fie din surse externe cum ar fi creditele bancare. Firmele interesate pot solicita ajutorul de stat completand un plan de afaceri pe site-ul Ministerului Economiei, si pot finanta constructii, utilaje si echipamente, dar si active necorporale precum brevete, licente sau alte drepturi de proprietate intelectuala.

Prin aceasta schema, cu un buget total de 900 milioane de lei (circa 200 milioane de euro), firmele pot beneficia de un sprijin de pana la 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Bugetul este defalcat pe cei patru ani, astfel ca de aceste ajutoare de stat pot beneficia aproximativ 50 de firme anual.