Liberalizarea pietei de energie pentru consumatorii casnici, proces care permite clientilor sa-si aleaga furnizorul, are ca efect cresterea semnificativa a concurentei intre companiile de profil si permite intrarea pe piata a unor noi jucatori, precum RCS&RDS, intr-un domeniu inchis pana in urma cu cativa ani.

„Batalia” intre ofertele furnizorilor va atinge apogeul anul viitor, ultimul inainte de liberalizarea completa a sectorului, in ianuarie 2018.

 Una dintre companiile care au mizat pe castigarea de clienti ca urmare a schimbarilor din piata este operatorul telecom RCS&RDS.

Astfel, datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca la 31 august 2016 compania avea o cota de piata de 2,55% pe segmentul clientilor finali.

Liderul pietei este Electrica Furnizare, cu o cota de 22,6%, urmata de E.ON Energie (8,3%), Enel Energie Muntenia (8%), CEZ Vanzare (7,8%) si Tinmar (6,49%).

Alt furnizor pentru care clientii casnici sunt un pariu major este Tinmar. Augustin Oancea, care controleaza grupul, ar vrea ca in cinci ani sa ajunga la o baza de circa 3 milioane de consumatori casnici (circa 35% din totalul sectorului).

El spune ca piata consumatorilor industriali ofera in prezent mai putine oportunitati de crestere sau de profit, fiind un domeniu complet liberalizat.

Intensificarea concurentei este vizibila si prin cresterea numarului de furnizori, in premiera, la peste 100, potrivit datelor ANRE.

Segmentul este reprezentat de 8,6 milioane de clienti, care acopera aproape 20% din consumul national de electricitate.

Liberalizarea pietei permite clientilor sa aleaga intre ofertele furnizorilor autorizati o varianta care se apropie cat mai mult de ceea ce-si doresc cu privire la preturi, modalitati de plata si calitatea serviciilor, renuntand astfel la tarifele reglementate de catre ANRE de la care au primit energie anterior.

Ofertele prin care furnizorii incearca sa atraga populatia promit in principal o scadere a tarifelor, cu pana la 20%.

Procesul de liberalizare presupune insa si dezavantaje - nu este reversibil (o data trecut la un furnizor de pe piata concurentiala, un client nu poate reveni la tarifele reglementate) si exista riscul fluctuatiei preturilor.

Seful ANRE, Niculae Havrilet, atentioneaza, de asemenea, consumatorii de energie casnici sa fie atenti la ofertele furnizorilor care promit preturi foarte mici, intrucat acestea pot avea clauze ascunse si chiar ilegale. O astfel de clauza este scutirea de la plata certificatelor verzi si a contributiei de cogenerare.

Si reprezentantii E.ON Energie au acuzat, recent, existenta unor oferte inselatoare promovate de catre agentii de vanzari ai altor companii de profil. E.ON se refera la cazuri in care reprezentantii unor companii viziteaza persoane in varsta, afirmand ca sunt „de la lumina”, ca trebuie semnate contracte noi si ca E.ON este acelasi furnizor cu compania pe care ei o reprezinta.

Interesul privind liberalizarea pietei este in crestere vizibila atat din partea furnizorilor, cat si a populatiei.

Potrivit lui Havrilet, numarul consumatorilor casnici care si-au schimbat furnizorul in acest domeniu a crescut, in ultimul an, de aproape 10 ori, chiar daca ponderea lor este inca foarte redusa.

Procesul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii casnici de energie electrica a inceput in 2013. Pentru consumatorii comerciali, piata este deja complet liberalizata.