Evolutia stocului de credite acordate companiilor ramane in teritoriu negativ (-2,9% an-la-an in octombrie), pe fondul unei contractii puternice a stocului de credite in valuta (-12,8%). Aceasta scadere a fost cauzata de curatarea bilanturilor bancilor de credite neperformante si de refinantari ale creditelor din valuta in lei. Cu toate acestea, scaderea stocului total s-a temperat de la inceputul anului, pe masura ce creditarea noua s-a imbunatatit.

Economia Romaniei a inregistrat una din cele mai puternice cresteri economice din regiune dupa primele 9 luni din 2015, de 3,7% in comparatie cu anul anterior. 

Principalul factor care a contribuit la aceasta crestere este consumul privat, stimulat de majorarile succesive ale salariului minim pe economie, reducerea TVA la alimente, revenirea creditarii si cresterea increderii consumatorilor la nivelul de dinaintea crizei. Mai mult, noul Cod Fiscal prevede o relaxare fiscala puternica pentru consumatori prin reducerea ratei TVA la 20% incepand din ianuarie 2016 (de la 24% in prezent). in plus, salariul minim pe economie va fi majorat la 1.200 de lei incepand cu 1 ianuarie 2016, iar guvernul a pregatit numeroase majorari salariale pentru salariatii sectorului public. Ca urmare, consumul va continua sa beneficieze de stimuli puternici si in 2016.

Desi companiile beneficiaza indirect de cresterea consumului, masurile de relaxare fiscala in beneficiul lor nu au mai avut spatiu in varianta finala a Codului Fiscal: taxa pe constructii speciale si supraacciza la carburanti vor ramane in vigoare pana in 2017, in timp ce taxele directe si contributiile la asigurarile sociale vor ramane neschimbate. Mai mult, majorarile salariului minim pe economie amintite mai sus maresc costurile de productie si pun presiune asupra competitivitatii companiilor, deoarece acestea nu au fost acompaniate de imbunatatiri ale productivitatii, dat fiind faptul ca investitiile din economie ramanan la doar 75% din nivelul inregistrat in 2008, dupa scaderi puternice incepand cu anul 2009.

Evolutia stocului de credite acordate companiilor ramane in teritoriu negativ (-2,9% an-la-an in octombrie), pe fondul unei contractii puternice a stocului de credite in valuta (-12,8%). Aceasta scadere a fost cauzata de curatarea bilanturilor bancilor de credite neperformante si de refinantari ale creditelor din valuta in lei. Cu toate acestea, scaderea stocului total s-a temperat de la inceputul anului, pe masura ce creditarea noua s-a imbunatatit.

Se observa o modificare semnificativa a preferintelor companiilor privind creditarea, catre cele in lei, in defavoarea celor in valuta. Daca in 2008-2011 proportia creditelor noi acordate companiilor in lei era de aproximativ 50%, in 2015 aceasta pondere a crescut la 64,5%. Astfel, in luna mai 2015 ponderea in total a stocului de credite in lei a depasit-o pentru prima data pe cea a creditelor in valuta si a continuat sa creasca, pana la 53% in octombrie 2015. Acest comportament se datoreaza scaderii costurilor pentru creditele in lei la minime istorice si astfel reducerea diferentialului de dobanda fata de creditele in valuta.

Daca la finalul anului 2008 ratele dobanzii creditelor noi acordate companiilor erau de 19,51% pentru lei in comparatie cu 7,63% pentru cele in euro, in luna septembrie 2015 nivelul acestora era de 4,82% pentru lei, respectiv 3,75% pentru euro. Anticipam ca BNR va mentine nivelul actual al dobanzii de politica monetara pana la final de 2016, iar Banca Centrala Europeana va anunta probabil o noua relaxare cantitativa in decembrie. in consecinta, costurile de finantare vor ramane reduse si creditarea in lei atractiva, continuand sa incurajeze conversia graduala in lei a creditelor denominate in valuta.

Conform unui sondaj BNR publicat in luna iunie, 62% din companii nu au solicitat credite de la institutiile financiare in perioada octombrie 2014 – martie 2015. Astfel, in 2015 nivelul creditelor noi acordate companiilor se situa sub jumatatea nivelului din 2008. in schimb, companiile continua sa se finanteze preponderent din surse interne cum ar fi: reinvestirea profitului sau vanzarea de active, imprumuturi de la companiile-mama si credite comerciale. Comportamentul de economisire al companiilor este puternic, cu o crestere anuala a depozitelor bancare de 7,2% in octombrie 2015, in pofida dobanzilor in scadere. Anticipam ca la fel ca in 2014, Ministerul de Finante va injecta lichiditate semnificativa spre final de 2015 prin plata arieratelor si plati anticipate, fapt care va conduce la o crestere semnificativa a depozitelor companiilor.

Nu in ultimul rand, ne asteptam ca increderea companiilor sa creasca pe masura ce economia isi va reveni, iar tendinta de economisire sa fie inlocuita treptat de nevoile de investitii si de o cerere in crestere pentru credite. Mai mult, dupa curatarea bilanturilor, bancile au capacitatea de a satisface aceasta cerere.