Micii producatori de energie electrica au devenit din ce in ce mai importanti in ultimii ani, ponderea lor in totalul productiei locale urcand semnificativ. Procesul va continua, in contextul in care inchiderea unor mari grupuri energetice va aduce din 2017 un deficit de capacitate pe piata romaneasca, in pofida finalizarii unor proiecte hidro si eoliene.

Problemele privind productia de electricitate sunt anticipate inclusiv in cea mai recenta forma a proiectului de strategie energetica, fara ca documentul sa contina insa si solutii concrete.

„Romania trebuie sa puna in operare capacitati energetice noi, competitive si cu utilizare de tehnologii curate, care sa acopere deficitul de capacitate apreciat ca va aparea incepand cu anul 2017, cu tendinte clare de adancire dupa 2020–2025, in contextul obiectivelor ambitioase de decarbonizare la nivel european, de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030”, conform strategiei.

Cele mai multe dintre capacitatile inca in functiune si-au depasit durata tehnica de viata, sunt poluante si necompetitive.

Un sfert dintre acestea au o vechime de peste 40 de ani si doar 15% din unitatile de pe piata locala au fost inaugurate in ultimii cinci ani.

in aceste conditii, grupuri vechi, ale complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara, au fost inchise in 2015 si 2016, urmand sa treaca in conservare si alte unitati.

„Se pune problema implementarii unor mecanisme suport, care sa faciliteze realizarea investitiilor mari de infrastructura energetica, bazate pe principiile pietei libere de energie si cu respectarea reglementarilor europene privind transparenta, competitia si ajutorul de stat”, arata reprezentantii Departamentului pentru Energie, in noua strategie energetica, document care ar fi trebuit sa fie elaborat si implementat din 2015, dar aflat inca in stadiu de proiect.

Un astfel de mecanism de suport (certificatele verzi) a contribuit la o crestere exponentiala a investitiilor in productia de energii regenerabile, in urma cu cativa ani, dar schema de sustinere este acum blocata si fara perspectiva unei schimbari notabile in perioada imediat urmatoare.

Energia verde a atras in cativa ani investitii de peste 6 miliarde de euro, si de la aproape nicio turbina instalata Romania a ajuns sa aiba in prezent 1.500 de „mori de vant“ si hectare intregi cu panouri solare.

Anul trecut, 12,5% din electricitatea Romaniei a fost generata de turbine eoliene, panouri solare si centrale pe biomasa. 

Centralele eoliene si cele solare au avut cresteri de 50% ale producției fata de rezultatele obtinute in 2014.

Cele mai mari investitii ale ultimilor 10 ani in productia de electricitate convenționala au fost lansarea celui de-al doilea reactor de la Cernavoda (2007) si a centralei OMV Petrom de la Brazi (2012), un proiect de peste 500 de milioane de euro.

Investitii de o asemenea anvergura nu vor mai fi finalizate insa in urmatorii cativa ani. Proiecte sunt, si printre cele mai mari se numara unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, dar fara un calendar clar de realizare.

Cel mai mare producator autohton de electricitate este compania de stat Hidroelectrica, aceasta acoperind anul trecut 27,1% din productie. Hidroelectrica are, totodata, si cele mai ambitioase proiecte, cu un buget pentru lucrari de dezvoltare, modernizare si mentenenta de 1,3 miliarde euro, fara Tarnita, o investitie estimata la randul sau la peste 1 miliard de euro.

Pentru noi amenajari hidro, aflate in executie, Hidroectrica a bugetat 450 de milioane de euro, compania planuind totodata si investitii de 300 de milioane de euro in capacitati noi de productie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasa), prin achizitii sau constructia de unitati.

CE Oltenia este al doilea mare producator, dar cu o cota de piata in scadere, la 23,3% anul trecut.

Ponderea celei de-al treilea producator, Nuclearelectrica, in totalul la nivel national a fost constanta de cand compania functioneaza cu doua reactoare, undeva la 18-20%.

Topul continua cu OMV Petrom (5,7%), Elcen (3,2%), Romgaz si CE Hunedoara (fiecare 2,8%), Enel Green Power (2,2%), Tomis Team (1,3%) si Ovidiu Development (0,9%), ultimele trei firme administrand parcuri eoliene.

Consumul de electricitate a crescut in 2015 pentru al doilea an consecutiv, cu 6%.

Importurile au consemnat o crestere notabila, fiind de peste trei ori mai mari decat in 2014, si au ajuns astfel sa echivaleze cu jumatate din productia parcurilor eoliene.