Programele Casa Verde si Casa Verde Plus, prin care Ministerul Mediului finanteaza achizitia de panouri solare, respectiv materiale izolatoare naturale, avantajeaza nu doar beneficiarii directi - proprietarii cladirilor -, cat si firmele cu activitati in aceste domenii, de la producatori la importatori, proiectanti sau constructori, mai ales ca este vorba de produse relativ scumpe si inca “de nisa”, neutilizate pe scara larga in Romania, pentru care fiecare sprijin conteaza.

Constructorii spun insa ca cele doua programe sunt „o picatura de apa intr-un mare desert”, avand dimensiuni financiare reduse (circa 35 milioane euro in total), si asteapta inca lansarea unor proiecte de anvergura, finantate cu fonduri europene.

Prin programul Casa Verde, populatia si persoanele juridice pot beneficia de rambursarea banilor platiti pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.

Finantarile destinate populatiei sunt de pana la 3.000 lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, maxim 6.000 lei pentru panourile presurizate, respectiv pana la 8.000 lei pentru pompele de caldura.

Inscrierile au avut loc anul trecut, iar plafonul fondurilor a fost epuizat in doar cateva zile, in conditiile unui buget de 114 milioane lei, din care 80 milioane lei pentru populatie si restul pentru persoanele juridice.

Pentru celalalt program, Casa Verde Plus, cu un buget de 45 de milioane lei, conditiile de participare au fost publicate in Monitorul Oficial la jumatatea lunii ianuarie.

Persoanele fizice care vor sa-si izoleze termic locuinta vor putea cere de la stat o suma nerambursabila de pana la 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei pe metru patrat izolat si finisat.

Statul incurajeaza astfel folosirea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al cladirilor, cu scopul de a imbunatati calitatea mediului. Banii nerambursabili vor fi acordati persoanelor fizice atat pentru casele aflate in constructie, cat si pentru cele deja existente, insa doar pentru imobilele cu cel mult parter si doua etaje.

Cheltuielile eligibile vor cuprinde atat achizitia de servicii si produse (canepa, lana, bumbac-denim reciclat, pluta, celuloza din materiale reciclate si alte materiale de origine organic naturala agrementate tehnic), cat si lucrarile necesare implementarii proiectului, plus taxa pe valoarea adaugata aferenta acestora.

Nu vor fi finantate lucrari in regie proprie.

Sesiunea de inscriere in program urmeaza sa fie stabilita si anuntata public de catre Administratia Fondului pentru Mediu, cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea perioadei de depunere a dosarelor.

Dupa ce Ministerul Mediului a anuntat, in vara anului trecut, ca are in plan lansarea proiectului Casa Verde Plus, programul a atras o serie de critici din partea unor reprezentanti ai sectorului constructiilor.

Astfel, Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania a sustinut ca lista materialelor ecologice propusa de minister cuprinde produse de izolatie care pot afecta sanatatea, cum ar fi vata bazaltica si lana, invocand in acest sens date anuntate de Plastics Europe, o asociatie a fabricantilor de materiale plastice.

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat, de asemenea, ca exista unele semne de intrebare privind calitatea materialelor de constructii incluse in program.

El a insistat totodata asupra necesitatii cresterii dimensiunii celor doua programe guvernamentale, pe care le-a caracterizat drept „o picatura de apa intr-un mare desert”, in conditiile inghetarii proiectelor de anvergura, cu finantare europeana, care ar putea ajuta cu adevarat piata constructiilor.

ARACO a cerut etapizarea programelor pe o perioada de cel putin patru ani, cu indicarea finantarii, simplificarea dosarului de inscriere si renuntarea la lista cu materialele eligibile, majoritatea de nisa, pentru care nu exista in Romania o productie suficient de mare. Alegerea materialelor ar trebui sa fie lasata la latitudinea proiectantilor, potrivit asociatiei.

La randul sau, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Cristian Erbasu, a atentionat ca o limitare a variatiei materialelor de constructii ar putea determina cresteri de preturi.

„Evident ca trebuie sa se tina cont de calitate, de sanatate, de siguranta, dar de aici si pana la a limita piata materialelor de constructii este mult”, a spus el.

In asteptarea lansarii efective a programului, firmele din domeniu incearca sa-si adapteze cat mai bine oferta.

Compania HempFlax de exemplu, care cultiva si proceseaza canepa si in, a lansat impreuna cu producatorul de var Carmeuse un proiect paralel, adresat celor care nu s-au inscris in Casa Verde Plus, sau au fost respinsi.