Piata rezidentiala din Romania se indreapta spre cel mai bun an din 2008 pana in prezent, o evolutie de care vor profita firme din domenii diverse, nu doar constructorii, de la proiectanti la producatori de materiale, comercianti sau furnizori de servicii.

 „Dupa ani buni in care dezvoltarile au reinceput timid, cu ansambluri de mici dimensiuni, dezvoltatorii reducandu-si vizibil riscurile, asistam astazi la o adevarata eruptie de ansambluri de mari dimensiuni in Bucuresti”, a declarat Vlad Vlasceanu, directorul Targului Imobiliar National - tIMOn, organizat recent la Arena Nationala.

Printre proiectele cu peste 100 de locuinte fiecare lansate in aceasta primavara in Bucuresti se numara GViTown, Onix Pipera, New Point Pipera, Avangarde, Toscana Residential, Joya si Atlantis One, acestora adaugandu-se cateva zeci de ansambluri de dimensiuni mai mici, unele dintre ele de lux, cu o valoare de piata estimate la peste 200 de milioane de euro.

„Ne bucuram sa observam o materializare a schimbarii tendintelor pietei imobiliare in cifre de vanzari, dimensiuni ale proiectelor si valori ale investitiei, la 7 ani dupa criza. Cererea si oferta pe piata s-au apropiat, iar noile cartiere rezidentiale de dimensiuni mari s-au vandut ca painea calda, in timp ce proiectele mari incepute inainte de criza abia acum ajung la o rata de profitabilitate buna” , adauga Vlasceanu.

Dar nu doar Bucurestiul atrage interesul dezvoltatorilor. Mai mult chiar, Capitala incepe sa nu mai fie vazuta drept cea mai importanta piata pentru investitii in imobiliare, cererea inregistrata in unele orase din provincie fiind semnificativ mai mare.

Astfel, in Cluj-Napoca, unde piata de profil este similara cu cea din Bucuresti atat din punct de vedere al preturilor pe metru patrat cat si din punct de vedere al cererii pentru locuinte noi, doar doua proiecte vor aduce un total de aproape 400 de apartamente.

Alte orase in care investitorii au remarcat cresterea cererii sunt Constanta, si in special zona apropiata de statiunea Mamaia, si Brasovul.

Cererea ridicata vine „la pachet” cu cresterea preturilor. Pe segmentul rezidential, majorarile de pret din prima parte a lui 2017 au fost cele mai mari din ultimii ani. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras de altfel atentia, la finele lunii mai, cu privire la accelerarea preturilor proprietatilor imobiliare, perceputa ca risc la adresa stabilitatii financiare.

„Cresterea preturilor activelor imobiliare in Romania, de circa 7% in ultimul an, poate sa nu para mare, insa este peste valoarea de semnal stabilita de metodologia Comisiei Europene, de 6%. La cresterea preturilor au contribuit imbunatatirea veniturilor populatiei, precum si dobanzile scazute, aflate la minime istorice. Exista premisele trecerii la faza de expansiune a pietei imobiliare, nu doar in Romania, dar si in regiune. Este de datoria noastra sa semnalam“, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

Accelerarea preturilor locuintelor este alimentata de cererea pentru creditele ipotecare Prima Casa, un program care a sustinut in mare masura vanzarile si anii trecuti, intrucat avansul pe care trebuie sa il achite beneficiarul este redus, de 5%. Interesul populatiei pentru Prima Casa se vede atat in evolutia stocului finantarilor, cat si la nivelul activitatii incarcate a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care emite garantiile guvernamentale.

Astfel, stocul finantarilor in lei pentru achizitia de locuinte a crescut cu 2,4 miliarde de lei in primele patru luni din acest an si a ajuns la 31,2 miliarde de lei (6,9 miliarde euro) la finalul lunii aprilie, iar FNGCIMM a anuntat ca se confrunta cu un numar record de solicitari de garantare, fiind primite in medie 600 de cereri noi in fiecare zi.

Intrucat unele dintre bancile implicate in program au epuizat deja plafoanele alocate, Ministerul Finantelor pregateste suplimentarea garantiilor totale, de la limita actuala de 2,5 miliarde lei la 3 miliarde de lei.

Dar nu sunt doar vesti bune pe acest segment de piata.

Institutul National de Statistica remarca o scadere de 2,5% a numarului autorizatiilor de constructie pentru cladiri rezidentiale in primele patru luni, la 10.744.

Si ceea ce este cu mult mai important, Guvernul a anuntat ca renunta la introducerea cotei zero de TVA la tranzactii imobiliare si in domeniul publicitatii.

Este de asteptat ca aceasta renuntare sa nu aiba efecte semnificative, pentru ca piata rezidentiala nu miza pe aceasta promisiune care, totusi, ar fi adus un usor impuls vanzarilor, cu efect inclusiv in privinta cresterii numarului locurilor de munca din constructii.