Evolutia societatii moderne catre era digitala nu mai poate fi oprita. Tot mai multe echipamente pe care oamenii le folosesc zi de zi sunt conectate la Internet, iar volumul de date care pot fi accesate online este imens. Tranzitia catre digital este accelerata, iar unele estimari arata ca 25% din economia mondiala va fi digitala in doar cativa ani, in 2020.

 De la stocarea in cloud la prizele conectate la Internet, de la casele inteligente la solutii de comunicatii extrem de securizate, societatea se schimba rapid. Deja nu se mai vorbeste despre evolutie, ci despre transformarea digitala - evolutia este reversibila, in cazul transformarii nu te mai poti intoarce, explica oficialii Microsoft.

Dar nu doar vietile private sunt afectate, impactul asupra afacerilor este colosal. Pentru cei mai multi manageri, digitalul este considerat prioritatea principala pentru schimbarea pe care o poate aduce in business.

„Pentru noi, digital inseamna sa ne transformam, la nivel de IT si din punct de vedere organizational… Marea provocare a fost sa-i facem pe oameni sa simta nevoie de schimbare, apoi sa le punem la dispozitie uneltele pentru aceasta transformare digitala”, spune Aurelian Mester, director IT al Strauss Romania.

Principala problema in noua ordine mondiala este afluxul de informatii. Volumul de date este imens, iar analiza informatiilor este dificila. De fapt, chiar aceasta este miza transformarii digitale - ca fiecare organizatie sa stie ce sa faca cu datele. O alta provocare este securitatea datelor si protejarea acestora, indiferent ca este vorba de accesul neautorizat la dispozitive elementare dintr-o locuinta sau de spargerea bazei de date a unei banci.

In prezent, tot mai multe business-uri migreaza spre stocarea datelor in cloud - adica pastrarea datelor pe servere externe, cu acces rapid, de pe orice dispozitiv, fara investitii suplimentare in echipamente proprii. Pe langa accesul facil la informatii care nu mai sunt pastrate pe un dispozitiv propriu, stocarea in cloud ofera posibilitatea efectuarii unor activitati de backup a datelor, dar si restabilirea rapida a sistemelor in cazul unei calamitati.

Mai mult, stocarea „in nori” poate duce deseori si la economii de costuri pentru o organizatie, in contextul in care necesitatile de stocare pot creste exponential pe masura ce afacerea se dezvolta.

De cealalta parte, producatorii de echipamente marjeaza puternic pe dispozitive conectate, astfel ca, potrivit unui studiu Morgan Stanley, noi senzori si procesoare vor fi introduse in tot mai multe produse in urmatorii doi ani. Numarul oamenilor de pe Terra a fost depasit de numarul dispozitivelor conectate la internet inca din 2008 si nu este vorba doar de telefoane inteligente, tablete sau televizoare Smart. Aparate de masurat tensiunea arteriala, frigidere, senzori montati in animalele de la ferma sau prize se conecteaza permanent la Internet pentru a ne usura viata.

Potrivit studiului citat, Internetul lucrurilor (Internet-of-things, IoT) va capata o amploare deosebita inca de anul acesta, pe fondul lansarii de noi componente electronice. Acestea propulseaza interesul pentru dispozitivele conectate care vor aparea in urmatoarele 12-18 luni, iar atunci consumatorii vor avea la dispozitie o gama larga de produse pregatite pentru IoT. De altfel, si in prezent multe produse sunt deja conectate, unele estimari vorbind de peste patru miliarde de dispozitive, iar in lumea industriala solutiile adaptate pentru IoT nu mai sunt o noutate.

Asistam la a patra revolutie industriala, spun reprezentantii Microsoft, si aproape orice companie devine o firma de IT in noile conditii. Transformarea digitala este o oportunitate, permite oricui sa fie parte a schimbarilor ce au loc pe plan mondial, dar este esential sa fim constienti de importanta si de securitatea datelor.