In Romania, sezonul estival incepe la 1 iunie si se termina la 15 septembrie, iar in intervalul acesta de 107 zile, turistii care vor sa se distreze la Marea Neagra trebuie sa stie daca zonele de scaldat sunt in limitele valorilor normale si nu risca imbolnaviri sau infectii. Astfel, 70% din zonele de scaldat monitorizate din Romania sunt de calitate excelenta, in timp ce celelalte au primit calificativ satisfacator, potrivit celui mai recent raport, publicat de Comisia Europeana la mijlocul lunii mai. La nivel european, peste 96% din zonele pentru scaldat monitorizate au indeplinit cerintele minime de calitate stabilite in conformitate cu normele Uniunii Europene, in timp ce in Romania, procentul a fost de 100%. Conform aceluiasi raport, in Romania se monitorizeaza 50 de zone de scaldat din dreptul statiunilor turistice aferente Marii Negre, dupa cum urmeaza: Gura Portitei, Navodari, Mamaia, Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.

Raportul Agentiei Europene de Mediu si al Comisiei Europene confirma ca, in ultimii 40 de ani, plajele si locurile de practicare a inotului din intreaga Europa inregistreaza o tendinta pozitiva, cu ape din ce in ce mai curate. Apa pentru scaldat este esantionata si monitorizata pentru determinarea oricaror eventuale contaminari cu materii fecale provenite de la apele uzate sau de la animale.

Turist pe litoralul romanesc

In fiecare vara, buletinele de stiri vorbesc despre mai mult de 200.000 de turisti pe zi pe litoral in varful sezonului. Din datele oficiale ale Institutului National de Statistica, in acest moment exista doar 84.625 locuri de cazare inregistrate la malul marii, in timp ce Ministerul Turismului ofera ca cifra 108.000 de locuri. Peste acest numar de locuri din surse oficiale, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) afirma ca 50% din turismul care se efectueaza pe litoral este la negru. Tot oficialii ANAT declara ca pe litoral existau, in 2016, 30.000 de locuri de cazare neclasificate, adica ilegale. Iar pana la cifra de 200.000, cel mai probabil sunt locuinte declarate individuale, unde autoritatile nu pot intra pentru a verifica sau identifica “locatarii”.

Conform statisticilor ANAT, in 2016, judetul Constanta a avut peste un milion de turisti, cifra exacta fiind 1.163.000, cei mai multi din ultimii zece ani, cu o crestere de aproape 14 la suta fata de 2015, clasandu-se pe locul al doilea la nivel national dupa Bucuresti si pe primul loc la numarul de innoptari intr-o unitate de cazare. Dintre acestia, doar 60.208 turisti au fost straini, insa in crestere cu 3,7 la suta fata de 2015.

Oficialii ANAT explica ca aceasta crestere s-a datorat investitiilor realizate in ultimii ani de hotelieri, maririi plajelor din Mamaia, Eforie Nord si Constanta printr-o investitie a Companiei Apele Romane Dobrogea-Litoral, dar si cresterii numarului de turisti autohtoni. Privind la statistica anului trecut, lunile iulie si august au fost cele mai solicitate pe litoralul romanesc, cererea fiind atat pentru sejururi, in medie, de patru zile, cat si pentru weekend.

De asemenea, in sezonul 2016 s-a constatat o crestere a ofertei pentru vacante all inclusive, disponibile in cazul a 23 de hoteluri din 300 preferate pe litoral, dar si a cererii din partea turistilor pentru acest tip de servicii.

In urma investitiilor majore in statiunile din sudul litoralului, care si-au imbunatatit oferta hoteliera cu unitati de patru stele si servicii all inclusive, acestea au fost preferatele turistilor. Per ansamblu, cresterea valorica estimata pentru intreg sezonul, in comparatie cu vara trecuta, e de aproximativ 18%.

Timid, aeroportul din Constanta incepe sa-si mareasca capacitatea de turisti, avand in 2016 un numar de 94.594 de pasageri. In prezent, de pe aeroportul din Constanta decoleaza patru curse charter catre Tel Aviv, Minsk, Viena si Salzburg, precum si alte zece curse catre destinatii din Europa. Din pacate, ANAT a anuntat ca nu exista in acest moment o campanie de promovare a  turismului litoral autohton nicaieri in lume, nici macar in tarile unde suntem conectati prin curse de charter.

Cine investeste?

In acest moment, mai multe imobile de patrimoniu din judetul Constanta sunt scoase la licitatie prin Artmart Historical Estate. Majoritatea trebuie renovate, iar preturile de achizitie incep de la 250.000 EURO (vila cu 15 camere Cristofi Cerchez) si urca pana la 1.500.000 EURO (Hotel Intim cu 31 de  camere).

Cele mai multe constructii scoase deja la vanzare au nevoie de renovari capitale. In acest moment, cateva zeci de hoteluri sunt la vanzare, majoritatea apartinand societatilor UNITA, THR Marea Neagra si grupului de firme detinute de fratii Nicula.

Insa vestile bune vin prin finantare europeana. A doua etapa pentru refacerea plajelor din sudul litoralului a inceput deja, investitia ridicandu-se la 800 milioane de euro, prin proiectul pentru finantarea celei de-a doua etape de combatere a eroziunii costiere si reabilitare a plajelor turistice romanesti din sudul litoralului. Zonele vizate sunt Periboinea si Edighiol, apoi zona Cazinoului din Mamaia, plajele din Agigea, Eforie, Costinesti, Olimp, Venus, Neptun, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.

Conform informatiilor oficialilor Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral, beneficiarul proiectului, la finalul primei etape de reabilitare a plajelor, incheiata in noiembrie 2016, acestia au reusit sa obtina extinderea cu 46 de hectare a plajelor prin lucrari de innisipare realizate in cadrul a cinci zone distincte din Mamaia si Constanta, extinzand suprafetele de nisip cu latimi de peste 100 metri prin pomparea din adancuri a peste 3.500.000 mc de nisip, pe lungimea totala de peste 7,3 km de litoral si constructia de diguri de protectie si diguri submerse, din acropozi. Proiectul a avut o valoare totala de 170.450.084 euro, inclusiv TVA, din care finantarea nerambursabila in proportie de 85,49%, din Fondul European de Coeziune si 14,51% de la bugetul de stat.

Vara lui 2017

In ceea ce priveste cadrul general in care se desfasoara activatea in domeniul turismului, 1 iulie 2017 este termen limita pentru trei proiecte de imporanta majora pentru cresterea turismului, respectiv voucherele de vacanta, Legea turismului si Master Planul de Investitii in Turism. Momentan, toate cele trei proiecte se afla in dezbatere publica.

La ultima conferinta de presa organizata de ANAT la mijlocul lunii mai, acestia au declarat ca aproximativ 10 la suta din vacantele pentru litoral au fost vandute in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, in cadrul programului Inscrieri Timpurii, reducerea fiind intre 20 si 30 la suta. Totodata, Mamaia este lider la vanzari, cu 52% din total, urmata de Venus, care a detronat, inca de anul trecut, Eforie Nord, ocupanta locului doi, iar familiile cu copii cautand statiuni cu all-inclusive. In acest moment, pe litoralul romanesc functioneaza doar 23-24 de unitati hoteliere cu regim all-inclusive, putin mai mult de 10 la suta din intreaga capacitate de cazare a litoralului romanesc.